Secretary-General of the European Parliament, Luxembourg

New Construction and Renovation Konrad Adenauer Complex

 

The rearrangement and redevelopment of the existing, rather fragmented situation creates a clear and representative urban structure. The building is set to become one of the biggest zero-energy offices in Europe, with room for nearly 3,000 members of staff. Seen from the outside, the new subdistrict is defined by its six-storey overall height and a 18-storey highrise. Inside, a differentiated structure of interlinked buildings and open spaces will be created. Construction will be carried out in two phases. The eastern wing of the building is set to be finished by 2016. The refurbishment of the existing Konrad Adenauer building meanwhile will be completed in 2019.The new structure will allow all institutions of the European Parliament to come together in one building, in a bid to streamline workflows, increase efficiency and cut costs. Photovoltaic panels, a geothermal heating system, triple glazed windows and other energy saving measures, such as using rain water in some sanitary facilities, will save around 2,500 tonnes of CO2 every year. Schneider has been awarded by the European Parliament design, fabrication and installation for the full external envelopes of more than 60.000m². The main elevations are based on finest timber-aluminium composite systems with triple glazing and highest acoustic and security standards. The tower’s double skin aluminium façade is setting new standards in terms of sustainability.